Totul despre automobile

Martorul Check-Engine

Check engine (martorul motor) aprins: ce înseamnă, cauze 

Atunci când vorbim de martori, știm clar că ceva nu este în regulă. Dar ce faci atunci când în bord își face simțită prezența martorul motor? Mai poți să conduci? Trebuie să te duci urgent la service?

Deși poate să nu fie ceva extrem de grav, este recomandat să oprești pe dreapta și să arunci un ochi asupra problemei înainte de a continua drumul. Dar pentru a putea face asta, este bine să te documentezi puțin despre ce reprezintă acest martor și care pot fi cauzele problemei. Așa că haide să trecem la treabă.

Check engine este un semnal de alarmă care poate reprezenta o problemă la frânare, la senzorii motorului sau evacuării, la admisie, la cutia de viteze sau la anexele motorului. În anumite situații, acesta poate fi însoțit și de un alt martor luminos în bord.

Există totuși și următoarea situație: dacă mașina nu a fost utilizată o perioadă lungă de timp este foarte posibil să aveți acest martor aprins. În mod normal, ar trebui să dispară în câteva ore de la pornirea mașinii.

Martor sondă lambda 

Una dintre cele mai întâlnite probleme semnalate de martorul check engine indică asupra sondei lambda.

Sonda lambda sau mai exact, senzorul galvanit de oxigen determină nivelul de oxigen din gazele evacuate. Dacă acesta este defect, catalizatorul nu-și mai poate efectua activitatea sa optimă de curățare. Astfel, la apariția martorului care indică sonda lambda există 2 variante de rezolvare: curățarea ei sau înlocuirea.

Pentru a evita astfel de probleme este recomandat să verificați sonda la fiecare 30.000 de km sau la fiecare 2-3 ani.

 

Cum ștergem eroarea check engine 

Este foarte posibil ca rezolvarea problemei să nu alunge martorul din bord, dar nu trebuie să-ți faci griji. Există mai multe metode prin care îl poți șterge chiar tu:

  1. Pornirea și oprirea contactului: mașina trebuie pornită și oprită de 3 ori la rând, la o diferență de o secundă
  2. Cu ajutorul bateriei: deconectați ambele cabluri de la bornele bateriei, țineți claxonul pornit timp de 30 de secunde, iar după 15 minute conectați bateria la circuit

În cazul în care aceste variante nu merg, ștergea trebuie făcută prin utilizarea scanerului. Această metodă se realizează în general în service, dar poate fi realizată și de către tine dacă ai dispozitivele necesare și puțină răbdare. Pașii sunt următorii:

  1. Se conectează un tester la conectorul OBD de sub coloana de direcție
  2. Se instalează un dispozitiv sau o tabletă cu software adecvat
  3. Se pornește contactul mașinii, astfel pornind toate gadgeturile
  4. Se caută codurile de eroare ale motorului pe dispozitiv și se notează în ordinea apărută
  5. Se elimină codul de eroare plus toate codurile notate anterior

 

Martor check engine intermitent 

Dacă martorul check engine luminează intermitent este momentul să te îndrepți către un service. Acest semnal indică faptul că unul dintre cilindrii mașinii tale (sau chiar toți) nu mai funcționează corespunzător.

Aceasta este una dintre probleme care necesită asistență profesională imediată. Forțarea mașinii sau evitarea unei reparații realizată de către persoane avizate va duce la defectarea motorului, care va necesita costuri mult mai mari sau chiar înlocuirea acestuia.

Cauze pentru check engine aprins

Alte defecțiuni pentru care acest martor își poate face simțită prezența în bord pot fi:

1.Capacul rezervorului slăbit sau lipsa acestuia

Capacul rezervorului face parte din sistemul de livrare al combustibilului și este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se aprinde martorul check engine. Rolul capacului este să prevină părăsirea vaporilor combustibilului din rezervor și menține presiunea corectă a întregului sistem.

Dacă martorul se aprinde imediat după ce ai alimentat, de cele mai multe ori înseamnă că acest capac ori este slăbit, ori nu l-ai pus deloc.

La o anumită perioadă este recomandat totuși să schimbi acest capac, însă nu trebuie să-ți faci griji deoarece nu este scump.

2. Defectarea catalizatorului

Catalizatorul, denumit și convertor catalitic face parte din sistemul de evacuare al mașinii. Rolul lui este de a transforma monoxidul de carbon generat în timpul procesului de ardere în dioxid de carbon.

Ca orice altă piesă, catalizatorul necesită a fi verificat și întreținut constant. Este recomandat să fii atent la orice zgomot neobișnuit sau la apariția fumului pe evacuare. De asemenea, dacă folosești mașina doar pentru distanțe scurte este bine să-ți faci timp periodic să o scoți pe autostradă. În acest fel, eviți înfundarea catalizatorului care este o piesă destul de scumpă de înlocuit.

3. Bujiile sau bobina de inducție

Bobina de inducție oferă electricitatea de care bujiile au nevoie pentru a aprinde amestecul de aer și combustibil din fiecare cilindru. Este foarte important să verifici periodic starea bujiilor deoarece acestea pot provoca o mulțime de probleme dacă nu sunt curățate sau schimbate la timp. Schimbarea lor nu necesită o vizită la service. O poți face chiar tu foarte rapid.

4. Fișele bujiilor

Aceste fișe transferă electricitatea de la bobina de inducție la bujie. Dacă observi că mașina ta prezintă o performanță mai slabă a motorului, o creștere a consumului sau un ralanti oscilant, este foarte posibil ca fișele bujiilor să fie defecte.

5. Senzor MAF defect

MAF sau senzorul de masă de aer, are impact direct asupra cantității de combustibil injectată și a debitului de gaze arse recirculate. Rolul său este de a transmite volumul de aer care pătrunde la nivelul motorului, către ECU. Defecțiunile acestui senzor includ: o turație de ralanti ridicată sau instabilă, creștere a consumului și putere scăzută.

6. Supapă EGR defectă

EGR este prescurtarea de la sistemul de recirculare a gazelor de eșapament. Rolul EGR este de a reduce cantitatea de oxid de azot care iese din motorul mașinii pentru o funcționare optimă a autoturismului. Este recomandat să o cureți periodic pentru a evita defectarea ei, curățare pe care o poți face chiar tu.

7. Baterie moartă

Aici lucrurile stau destul de simplu și evident. În general, bateriile nu necesită întreținere și au o viață destul de lungă. De multe ori, bateria necesită doar a fi reîncărcată, nu înlocuită. Însă, atât încărcarea, cât și schimbarea acesteia nu necesită o vizită la service.